Handmade în tehnica quilling

Arta răsucirii fâșiilor de hârtie, cunoscută drept tehnica “quilling”, provine din meșteșugurile practicate în Egiptul Antic, însă a fost recunoscută abia în secolul XVI în lăcașurile de cult din Franța și Italia. Tehnica era utilizată la decorarea obiectelor religioase și a raclelor. Mai apoi, quilling-ul s-a răspândit în Anglia și America, fiind practicat doar de persoanele nobile. Odată cu secolul al XVIII-lea, tehnica quilling devine în Europa una din principalele activităţi şi hobby-uri pentru doamnele din înalta societate, dar şi una din disciplinele artistice studiate în şcolile din acea perioadă.

De-a lungul timpului tehnica a suferit numeroase modificări în ceea ce priveşte tipul de hârtie folosit, motivele create, dar şi culorile, care s-au schimbat de la o perioadă la alta. Scopul principal al tehnicii a rămas însă acelaşi: transformarea unui obiect oarecare într-unul ingenios înfrumuseţat.

Quillingul in obiecte religioase

Quillingul in obiecte religioase

În prezent, aceasta se bucură de o renaștere uimitoare, fiind utilizată la scară largă, nu doar de către copii, la școală și grădiniță, ci și de cei maturi, care au făcut adevărate afaceri din asta. Fâșiile de hârtie, rulate și lipite împreună, creează modele decorative deosebite, de la miniaturi, la diverse tablouri, felicitări și bijuterii.

Quilling-ul este accesibil tuturor vârstelor datorită simplității tehnicii și relaxării ce o oferă. Tehnica, în comparație cu altele, este relativ ușor de învățat, căci există numeroase clipuri video online, pe care oricine le poate accesa. Există mai multe stiluri de quilling, care nu sunt predate în mod obișnuit, dar pot fi învățate din cărțile de specialitate.

Decorațiuni quilling

Decorațiuni quilling

Instrumente pentru quilling

Cele mai importante instrumente pentru quilling sunt: hârtie, clește cu vârful ascuțit, diferite suporturi de răsucire a hârtiei, foarfecă pentru franjurarea hârtiei și foarfecă obișnuită, pieptene pentru quilling, șabloane cu găuri de diferite dimensiuni, role pentru tăierea hârtiei, pensetă, ondulator pentru hârtie, ace lungi că gămălie, lipici sau aracet, lac incolor pe bază de apă.

Instrumente pentru quilling

Instrumente pentru quilling

Metode de lucru

Se începe prin a tăia colile A4 în şuviţe de 3-5 mm lăţime, fie cu un aparat special de distrugere a documentelor sau cu foarfeca. Puteți opta și pentru fîșiile de quilling gata tăiate. Aceste benzi de hârtie vor fi apoi rulate într-o formă şi lipite împreună pentru a obţine diferite modele decorative

Hârtia este înfăşurată în jurul unui ac pentru a crea o formă de baza sub formă de bobină şi apoi este lipită la vârf cu lipici, aracet sau adeziv, după care bobinele cu forme sunt aranjate pentru a forma flori, frunze sau diferite alte simboluri pe care le poţi folosi mai apoi ca ornamente.

Forme quilling

Forme quilling

Diferite decorațiuni din hârtie, meșterite în tehnica quilling găsești aici.

 

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns