Este știut faptul că fiecare om este sensibil la stimulii exteriori. Culorile ne influențează și ele starea psihică, amplificându-ne sau atenuându-ne emoțiile. Culorile au darul de a ne liniști și relaxa, de a ne bine dispune, de a ne energiza, de a ne crește sau diminua apetitul. Psihologii au învățat să se ajute de culori pentru a corecta starea psihică a pacienților.

Se știe că până și tensiunea ne poate fi influențată de culorile mediului în care ne aflăm. Specialiștii au dovedit că tensiunea crește simțitor la trecerea de la culorile albastru-verzui spre galben și apoi roșu. Scăderea tensiunii se produce la vederea în ordine inversă a acelorași culori.

Combinații benefice de culori

Combinații benefice de culori

În această ordine de idei, pentru a nu influența negativ starea noastră de spirit, dar și a celor din jurul nostru, trebuie să învățăm cum să combinăm corect culorile pentru a fi benefice. Astfel, atunci când achiziționăm un accesoriu handmade trebuie să fim atente la combinația de culori care, în diferite etape vor avea asupra noastră fie un efect calman, fie ne vor irita.

Culorile calde (roșu, portocaliu, galben și nuanțele lor) sunt denumite și culori „active” și sunt cele care excită sistemul nervos uman  stârnind latura noastră creativă, provocându-ne, stimulându-ne, mobilizându-ne și crescându-ne pentru foarte scurt timp capacitatea de muncă. Folosită în exces, culoarea roșie produce stare de nervozitate.

Combinații benefice de culori

Combinații benefice de culori

Roșu în combinație cu verde  ne vorbește despre dorința de victorie, tendința de a depăși diverse obstacole și limite sau nevoia de a lua decizii în nume propriu.

Roșul cu galbenul reprezintă o combinație care exprimă putere, noroc, precum și “slujitori” loiali. Poate aduce, însă, și nenoroc, deoarece sunt persoane care nu suportă apăsarea puterii pe care o degajă, putându-se chiar îmbolnăvi.

Galbenul combinat cu verde indică dorința de a impresiona și de a atrage atenția celor din jur.

Culorile reci (albastru, verde, violet, indigo și nuanțele lor) mai sunt denumite și culori „pasive”. Această categorie de culori au darul de a ne calma, având un efect pozitiv și liniștitor asupra sistemului nostru nervos.

Combinații benefice de culori

Combinații benefice de culori

Deosebit de benefică pentru ochi este culoarea verde și nuanțele ei – ne ajută să ne păstrăm puterea de concentrare, în mod special dacă domeniul nostru de activitate presupune efort intelectual și/sau vizual.

Asocierea culorii verzi cu violet poate stârni neliniști, iar verdele în combinație cu negru stârnește sentimente de vinovăție, chiar și ură, uneori.

Verdele cu roșu sugerează armonie, respect, succes, aducând șanse multe în viață și un statut onorabil.

Combinații benefice de culori

Combinații benefice de culori

Specialiștii încearcă să contrabalanseze tonurile reci de albastru combinându-le cu nuanțe calde. De exemplu, amestecând albastru cu galben vom obține nuanțe plăcute de verde, iar din amestecarea culorii albastre cu roșu – tonuri de violet.

Un lucru pe care nu-l cunoaște multă lume este faptul că tonurile reci ne ajută să suportăm mai ușor temperaturile ridicate deoarece albastrul, de exemplu, produce senzația de răcoare.

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns