Arta croșetării

Cu siguranță fiecare dintre femei a croșetat măcar o singură dată în viață, fie la școală, fie cu diferite ocazii sau în alte împrejurări. Această îndeletnicire, cunoscută încă din vechime, s-a dezvoltat pe parcursul anilor, devenind în prezent una dintre cele mai îndrăgite activități de către femei. Croșetarea oferă posibilitatea de a utiliza o gamă bogată de îmbinări de laţuri din firul de aţă şi procedee tehnice, care rezultă  o mare varietate de noi modele a pieselor croşetate. Acestea reprezintă o preţioasă comoară în arta populară.

Cei ce vor să învețe croșetarea trebuie să știe că este o procedură extrem de ușoară, iar în cazul în care fac o mică greșeală, aceasta poate fi înlăturată cu ușurință.Prin croșetare se pot crea diverse articole decorative, cât și haine sau chiar încălțăminte.  De asemenea, croșetarea are și efect terapeutic, deoarece atunci când croșetează, omul se relaxează.

Obiecte crosetate

Obiecte crosetate

Materiale necesare

În calitate de ustensile pentru croșetare  se foloseşte firul de ață și croşeta de metal sau cârligul de lemn – o unealtă lungă, cu o îndoitură la vârf, cu ajutorul căreia  firele sunt împletite în șablonul materialului. Grosimea unei croșete se deosebește dupa numere și trebuie să coincidă grosimii firului.

Spre deosebire de împletitul cu andrele, cu croșeta se lucrează mult mai ușor, căci  se lucrează cu un singur fir din care permanent se fac laţuri, care se îmbină foarte variat, creându-se factura şi desenul lucrării.  La croşetare însă merge mai multă aţă. Prin croşetare putem obţine nenumărate variante de ornamente atât la împodobirea ţesăturilor la margini, la unirea şi garnisirea lor, cât şi la confecţionarea obiectelor integrale.

Diverse tipuri de croșete

Diverse tipuri de croșete

Metode de croșetare

Metodele de croșetare se bazează şi se execută după anumite scheme, alcătuite din semne convenţionale. La baza modelelor stă: „lănţişorul”, „picioruşele” şi „ochiurile libere” ș.a. Cele mai simple module sau metode de croşetare constituie: ochiurile libere, semipicioruşele, picioruşele fără jeteu, picioruşul fără jeteu cu ochi liber, semipicioruşul cu jeteu, picioruşul cu jeteu, picioruşul cu jeteu şi ochi liber, picioruşul cu două şi trei jeteuri, frunzuliţa, picioruşul înfoiat, moviliţa, semiinelul, inelul şi etc.

Obiecte crosetate

Obiecte crosetate

Diverse lucrări croșetate găsești aici.

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns