Împletitul din lozie

Împletitul din lozie este o îndeletnicire practicată de strămoșii noștri din cele mai vechi timpuri, avându-și originea încă în epoca neolitică. Cu ajutorul nuielușelor din salcie, oamenii din vechime confecționau diverse obiecte necesare în gospodărie: coşuri mari pentru  păstrarea şi transportarea grăunţoaselor, fructelor şi legumelor, coşul carului, căruţei şi a săniei, lesele pentru prepararea a diverse sortimente de caşcavaluri şi mezeluri, lozniţele pentru uscatul fructelor, ştiubeie pentru întreţinerea albinelor, line şi călcătoare pentru zdrobitul strugurilor, o largă varietate de unelte de pescuit. De asemenea, din lozie se confecționau diverse policioare, blidare, suporturi, coşuri şi coşuleţe,  mese, scaune,  laviţe şi alte piese de mobilier.

Ce reprezintă Împletitul din lozie

Împletitul din salcie este o practică de confecţionare a  obiectelor uzuale din nuieluşe de salcie. În Moldova, ca material de bază pentru împletiturile din rămurele de arbori se folosesc nuieluşe de răchită sau salcie de diferite specii, numite simplu – lozie. Meşterii care împletesc  nuielele din salcie sunt numiţ  ”împletitori de coşuri”.

Împletitul din lozie

Împletitul din lozie

Cum se realizează Împletitul din lozie

Nuielele sunt alese cu iscusință de către meșteri în lunile de toamnă – primăvară. Se recoltează manual, se leagă în snopi si se depozitează pentru  uscare şi păstrare.

Prima operaţie de prelucrare a  nuieluşelor recoltate este fierberea acestora, iar mai apoi decojirea.

O altă metodă de decojire este următoarea: înainte de a le împleti, acestea sunt puse în uluce, stropite cu apă, învelite cu pânze umede  și lăsate să se umezească timp de 8-10 ore, dupa care se cojesc. Din aceste nuiele se împletesc diverse obiecte decorative și mobilier.

Mobilier din lozie

Mobilier din lozie

Tehnologiile de împletire sunt diverse-în dependenţă de obiectul confecţionat. Preponderent meşterii locali utilizează următoarele procedee de împletire: dreaptă, răsucită din 2,3,4 nuiele, în straturi, în rânduri.

Unii meşteri utilizează nuiele de culori naturale, alţii utilizează şi nuiele vopsite cu coloranţi naturali.

În țara noastră, acest meșteșug este transmis din tată-n fiu,în cadrul familiei. Transmiterea abilităţilor meşteşugăreşti se mai face în şcoli la orele de educaţie tehnologică, activităţi extraşcolare, prin intermediul cursurilor de formare profesională a adulţilor.

Decoratiuni din lozie

Decoratiuni din lozie

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns