Lucia Polotaico

Meșterește amprente. Nu sunt amprente obișnuite, ci din ghips, în format 3D. Primul client a fost chiar băiețelul său de 5 luni. Cu multă muncă și perseverență, a ajuns să fie solicitată de mămicile care își doresc  să aibă amintiri unice din primul an de viață al copiilor. Pasiunea s-a transformat într-o mică afacere, care îi aduce multă satisfacție și mulțumire. Lucia Polotaico – meșterița care transformă  amprentele copiilor în suvenire. Vă invit să o cunoașteți din interviul de mai jos.

Cine este Lucia Polotaico?

Lucia este o mămică, care la moment se află în concediul de maternitate cu băiețelul Ștefănel, de 16 luni. O mamă căreia nu-i place deloc rutina și adoră să cunoasca zi de zi oameni noi. O mămică răbdătoare, care adoră copiii și probabil aceasta este cea mai importantă calitate a sa, care o ajută să se descurce cu micuții clienți.

Amprente din ghips

Amprente din ghips

Cum ați descoperit pasiunea pentru meșterirea obiectelor din ghips?

Primul meu “client” a fost băiețelul meu. Îmi doream foarte mult să imortalizez mânuțele și piciorușele lui micuțe.Atunci avea 5 luni. Am studiat mult pe forumuri despre seturile care sunt în comerț și în mare parte, cam 70% dintre mamici, spuneau că nu le-au reușit amprentele. Acum, dupa ce am acumulat experiență, știu toate secretele și am aflat unde anume greșesc mămicile, dar atunci când faci o amprentă pentru prima dată, instrucțiunea este vagă și nu îndeajuns de detaliată ca să îți iasă amprenta ideală. Unde mai pui că și copiii sunt diferiți și nu toți au răbdare să stea nemișcați timp de un minut. Astfel, am decis să cumpăr materialele necesare și să încerc să fac singură aceste amprente.

Amprente din ghips

Amprente din ghips

Care a fost prima lucrare?

Prima lucrare, desigur, a fost pe departe reusită. A doua – la fel, a treia – mai bine și tot așa. Modelul, cum am mai spus, era chiar băiețelul meu. Cum adormea el, eu mă apucam de făcut amprente. Dupa prima amprentă reușită, am mers la salonul de rame și toată lumea de acolo a fost entuziasmată și m-au încurajat să fac din asta o afacere. La fel, m-a susținut  soțul și părinții.

Amprente din ghips

Amprente din ghips

Ce meșteriți, de fapt? Doar amprente?

Fac amprente fără a ține cont de vârstă – la bebeluși, dar și la maturi. Am făcut chiar și amprenta unei păpuși, pentru a convinge o fetiță să stea și ea nemișcată un minut. Amprentele pot să le pun în rame sau să le fixez pe un suport, ca la final să iasă o statuietă minunată. Am văzut printre lucrările altor meșteri și amprente de căței și pisici. Eu, din păcate, nu am avut așa solicitări, dar m-aș bucura să încerc. Aș putea să fac din ghips și burtica mămicii însărcinate, dar, la fel, nu am avut încă o astfel de solicitare.

Amprente din ghips

Amprente din ghips

Cum ia naștere o lucrare?

Cel mai important în tot procesul de confecționare  a amprentelor este modelul. De la acesta se cere să stea nemișcat un minut, iar pentru copii asta este o mare problemă. Soluția magică, care este absolut inofensivă, o amestec cu apă, dupa care introducem minuța și/sau piciorușul în masa obținută. Așteptăm un minut ca soluția să se întărească, se face ca un jeleu, dupa care scoatem mânuța și/sau piciorușul. În gaura care se formează dupa ce scoatem mâna, torn ghips special pentru sculpturi, foarte dur, dar  fin. Urmează șlefuirea, deoarece niciodată amprenta nu iese perfectă, acoperirea cu grunt și la final, vopsirea cu  vopsea acrilică.

Amprente din ghips

Amprente din ghips

Cine sunt clienții dvs?

Îmi place să spun că cei care îmi sunt clienți, sunt părinți  cu bogate valori spirituale. În mare parte, mămicile solicită astfel de amintire. La fel, îndrăgostiții pot forma o inimă cu ajutorul mânilor și eu sa le fac o statuietă, sau chiar părinții ai căror copii sunt dejà maturi, dar își doresc și ei o statuietă în care toată familia se ține de mâini.

De ce mămicile ar trebui să facă amprentele din ghips ale bebelușilor?

Pentru că mânuțele și piciorușele bebelușului cresc atât de repede, încât nici nu reușim să observăm asta, iar pozele nu redau aceleași emotii ca și amprentele. Chiar în urmă cu câteva decenii,  nu toată lumea își permitea din punt de vedere material să cheme un sculptor acasa și să faăa o statuietă întregii familii. Acum însă asta este accesibil pentru toți, iar amintirea pe care o redau amprentele este una inestimabilă.

Amprente din ghips

Amprente din ghips

Ce planuri de viitor aveți?

Mi-aș dori foarte mult să deschid un salon. Știu deja și unde vreau să fie acesta localizat, căci visez la asta zi de zi. Și aș vrea foarte mult ca în familiile la care am fost să fac amprente copiilor, să mă mai întorc, să fac pentru următorii copii și să văd amprentele confecționate de mine, iar părinții să îmi spună că acestea le aduc multe emoții pozitive.

Mulțumesc pentru interviu și mult succes în ceea ce faceți!

Lucrările Luciei le găsiți aici și aici.

Amprente din ghips

Amprente din ghips

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns