Tehnica craparii

Craquelè este o tehnică de pictură, care permite crearea unor crăpături subțiri pe o suprafață sau un obiect, conferindu-i astfel un aspect antic. Tehnica Craquelè este cunoscută în zona noastră drept tehnica crăpării, o ramură a tehnicii decoupage.

Există 2 moduri de obținere a efectului craquelè, care au rezultate diverse, în funcție de efectul care se dorește a fi obținut:

  • Craquelè de bază: se utilizează pentru prepararea bazelor diferitor obiecte ce urmează a fi decorate, înainte de decorarea cu decupaj;
  • Craquelè de finitură: se utilizează dupa decorarea diferitor obiecte cu decupaj.

Craquelè de bază. Modalități de aplicare

Pentru început este necesar ca suprafața să fie perfect netedă, fără impurități. Se smilgheruiește suprafața, se aplică 2 mâini de fond opac, dupa care se întinde prima culoare. Dupa uscarea completă  se întinde cu pensula plată medium screpolant. Dupa circa o oră se întinde cea de-a doua culoare. Culoarea întinsă peste medium se va crăpa. După formarea crăpăturilor se lipesc imaginile și se întind câteva mâini de lac protectiv. Atenție atunci când veți întinde cea de-a doua culoare: utilizați o pensulă mare și plată și încercați să nu treceți de două ori peste aceeași porțiune cu pensula, căci riscați să anulați efectul screpolant și toată munca va fi făcută în zadar.

Craquelè de finitură. Modalități de aplicare

Craquelè de finitură se realizează dupa decorarea suprafeței cu tehnica decupajului, atunci când se dorește antichizarea unui obiect. Dacă la craquelè-ul de bază  crăpăturile sunt întotdeauna sub imagini, la craquelè-ul de finitură acestea sunt întotdeauna peste imagini. În negoțurile de specialitate există mai multe tipuri de lacuri de crăpare monocomponente și bicomponente. Este vorba de kituri speciale cu 2 tipuri de lacuri incompatibile între ele, care dau efectul crăpării.  Dupa aplicarea celor 2, în funcție de instrucțiuni, se vor evidenția crăpăturile. Puteți folosi pentru aceasta ceară, porporină, bitum, etc…

Diverse obiecte decorate în tehnica decoupage puteți aciziționa de aici. Alegeți obiectul dorito, comandați-l, iar noi vi-l livrăm direct acasă!

Această prezentare necesită JavaScript.

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns