Tehnica decoupage

”Decopage” vine de la termenul franzec ”découper” – ”a tăia”. Este arta creativă de decorare sau renovare a diverselor obiecte  prin aplicarea unei bucăți de hârtie decorativă specială, cu ajutorul unui adeziv special. Decopage este o activitate ușoară, accesibilă tuturor, inclusiv copiilor. Aceasta  solicitpă doar câteva materiale, rezultatul final fiind un obiect viu colorat cu o suprafață solidă și textură fină.  Este o tehnică absolu sigură, obiectul decorat în această tehnică fiind rezistent la apă.   Decoupage-ul poate fi folosit pe toate tipurile de suprafețe, cum ar fi: polistiren, lemn, metal, carton, plastic, formică, sticlă, ceramică, gresie și chiar pe suprafețe semirigide, cum ar fi pânzî sau țesături.

Decorare în tehnica decoupage

Decorare în tehnica decoupage

De ce materiale ai nevoie?

Ai nevoie hârtie pentru decoupage și de un adeziv special pentru această tehnică. Îl găsești la borcănașe sau tub la magazinele de hobby. Îți mai trebuie o pensulă și foarfecă. Pentru bază  ai nevoie de grunt alb sau acrilice, iar pentru finisare, de un lac pe bază de apă.

Ce este hârtia decoupage?

Hârtia Decopatch este foarte subțire, având în jur de 20 g/mp și viu colorată. Hârtia nu se rupe atunci când este ruptă și lipită și are un strat special, care îi permite să fie modelată pe orice suprafețe.

Decorare în tehnica decoupage

Decorare în tehnica decoupage

De ce fel de adeziv ai nevoie?

Sunt mai multe feluri de adeziv, în funcție de suprafața pe care aplici sau de efectul final- mai lucios, mai puțin lucios, cu efect de crapare. Așadar, înainte de a-l cumpăra, gândește-te la ce îl vei folosi. Pentru început, încearcă un adeziv universal (acesta nu merge pentru materiale textile sau ceramică- pentru acestea trebuie să cumperi altfel  de adeziv).

Pe ce suprafață se poate aplica tehnica decoupage?

Această tehnică poate fi folosită pentru a decora absolut orice suprafață, cum ar fi: carton, foam, lemn, ceramică, sticlă, piatră, metal, materiale textile, lumânări, piele.

Cele mai frumoase lucrări în tehnica decoupage le găsești aici.

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns