Ațe artificiale

În articolul anterior v-am povestit despre firele naturale de ață care sunt utilizate la croșetare. Azi vorbim despre firele artificiale. Fibrele artificiale sunt obținute prin modificarea polimerilor naturali. Pentru elasticitate, acestora li se adaugă fibre elastomere (lycra etc.), care au o mare capacitate de alungire (se pot lungi de cinci-șase ori sub acțiunea unei forțe de întindere) și de revenire rapidă la lungimea inițială.

Caracteristicile aței artificiale de calitate

  • Nu se rupe în timpul coaserii la viteze mari
  • Consistență în cusăturile formate
  • Nu se sar cusături
  • Uniformitate, pentru a preveni modificările de tensiune în timpul coaseriUn nivel ridicat de rezistență la abraziune
  • Suprafață suficient de netedă, pentru a putea trece cu ușurință prin ghidajele mașinii.

Microfibra

Microfibra reprezintă  fibre de micro dimensiuni, foarte fine, mai subțiri chair decât firul de mătase naturală. În consecință, ele pot absorbi umezeala mult mai bine decât fibrele de bumbac. Prin urmare, transpirația este mult mai ușor absorbită și eliberată în aer de către aceste materiale, pielea care vine în contact cu ele ramânând uscată. Microfibra este utilizată în fabricarea țesăturilor și a diferitor haine.

Microfibra

Microfibra

Acrilul

Fibrele acrilice sunt fabricate din etilenă, care este produsă din petrol și sunt foarte ieftine. Firele acrilice sunt mult mai groase decât firele din alte materiale sintetice și de multe ori vopsite în culori foarte luminoase și ușoare, care nu există la fibrele naturale . Sunt ideale pentru fabricarea jucăriilor. Firele acestea  acumulează electricitate statică .

Acril

Acril

Firul metalic

Acestea nu sunt, de fapt, ațe. Ele sunt realizate din material termoplastic, acoperite cu un strat de aluminiu care este apoi tăiat în fâșii subțiri cu un laser. Firele obținute trebuie să fie derulate în totalitate pentru a fi utilizate și trebuie cusute cu un ac metalic.

Fir metalic

Fir metalic

Nylon

Acesta este un alt fir sintetic cu rezistență bună. Cu toate acestea dezavantajele sunt multe – nu este rezistent la căldură, nu își păstrează culoarea (se îngălbenește cu timpul) și, de asemenea, devine fragil prin spălare și expunerea la factorii de mediu.

Nylon

Nylon

 

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns