Vopsirea țesăturilor

Vopsirea țesăturilor este o îndeletnicire practicată de strămoșii noștri din cele mai vechi timpuri. Există dovezi că omul folosea substanțe colorante încă în urmă cu 15.000 de ani, dovadă fiind picturile murale descoperite în  Peştera Altamira din Spania. De asemenea,  arheologii au găsit în multe locuri borcănaşe cu vopsele, iar în picturi, desene şi în fresce apar oameni îmbrăcaţi în haine colorate.

Vopsirea țesăturilor în trecut

În vechime, pentru vopsele se foloseau diverse pământuri şi minereuri cum ar fi: lutul galben, lut roşu, gipsul, miniu de plumb, grafit, cât şi diverse extracte sau preparate din plante, insecte sau moluște. Cu acestea, oamenii îşi vopseau atât ţesăturile, pieile, diferite obiecte, casele, cât  şi feţele şi trupurile.

Astfel, din drobuşor se obţinea un colorant albastru, din rechie – un colorant galben, iar din roibă – unul roşu. Din lemnul de băcan se extrăgea un colorant negru, iar dintr-o specie de licheni, unul violet. Din unele moluşte marine se extrăgea purpura, o vopsea foarte scumpă, cunoscută şi sub numele de purpură de Tir, sau purpură imperială. Veşmintele împăraţilor romani erau vopsite cu purpură.

Colorant natural

Colorant natural

Până în a doua jumătate a veacului al XIX-lea, la vopsirea ţesăturilor se foloseau doar coloranți naturali, dupa această perioadă fiind inventați cei chimici.

Primul colorant sintetic a apărut în  1856, fiind obţinut de William Henry Perkin, care a descoperit colorantul mov, sau moveina, o vopsea de un violet aprins. Pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, se obţinuseră deja mulţi alţi coloranţi sintetici de culori intense.

Țesăturile erau întotdeauna vopsite de către femei. Acestea vopseau lâna, borangicul şi uneori cânepa.

Panza vopsita natural

Panza vopsita natural

Vopsirea țesăturilor în prezent

În prezent, se produc peste 8 000 de tipuri de coloranţi sintetici. Singurele surse naturale folosite şi astăzi sunt lemnul de băcan şi coşenila.

Din păcate, încă nimeni nu a descoperit o metodă de rezistență a culorilor pe o perioadă foarte îndelungată, astfel încât rezistenţa acestora  depinde de cât de bine s-au fixat moleculele de colorant în firele textile.

Vopsele pentru panza

Vopsele pentru panza

© 2016, Handmade Moldova. Toate drepturile rezervate.
Te invitam pe Forum-ul nostru sa ne pui intrebari despre Handmade!

Lasă un răspuns